1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
28-06-2024 17:13

Κώστας Γκούντας: «Έχουμε την ίδια φλόγα για να πάρουμε αυτό που ίσως μας στερήθηκε πέρσι»

Λίγες ημέρες απέμειναν πλέον για να ανοίξει η αυλαία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Κ18 κοριτσιών, με τον 2ο όμιλο της τελικής φάσης να διεξάγεται στο Ηράκλειο της Κρήτης με την συμμετοχή και της Εθνικής ομάδας.

Η αποστολή της Εθνικής βρίσκεται εδώ και τρεις ημέρες στο Ηράκλειο, έχοντας ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας στην Νεμέα και ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Γκούντας μίλησε στο volleyball.gr για τον βαθμό ετοιμότητας της ομάδας, αλλά και τους στόχους που υπάρχουν σ’ αυτό το σπουδαίο τουρνουά.


-Κύριε Γκούντα τέτοιες ημέρες πριν από έναν χρόνο ξεκινούσε ένα μαγικό ταξίδι της Εθνικής ομάδας Κ17 (παγκορασίδες) που την οδήγησε στην κατάκτηση του Βαλκανικού πρωταθλήματος  και την 4η θέση στο Ευρωπαϊκό . Δώδεκα μήνες αργότερα σχεδόν η ίδια ομάδα, ως Εθνική Κ18 (κορασίδες) πλέον ετοιμάζεται για μια νέα πρόκληση όπως είναι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα όπου ο 2ος όμιλος θα φιλοξενηθεί στο Ηράκλειο. Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα φέτος;

«Είμαστε πιο ώριμοι σαφώς, ειδικά τα κορίτσια τα οποία μετά την σπουδαία πορεία του περασμένου καλοκαιριού έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής και στα σωματεία τους… Έχουν περάσει πλέον στην εφηβεία τους και θεωρώ ότι αυτοί οι 12 μήνες με τα περσινά τουρνουά τα έχουν βοηθήσει να αντιληφθούν καλύτερα το παιχνίδι του βόλεϊ σε υψηλό επίπεδο.

Από κει και πέρα μέσα στη χρονιά προετοιμαστήκαμε παίζοντας στο Βαλκανικό Νεανίδων, αλλά και στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Νεανίδων όπου μείναμε έξω για ένα σετ, απέναντι σε μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες.

Βέβαια τώρα έχοντας δώσει το στίγμα μας οι υπόλοιποι θα είναι πιο προετοιμασμένοι, δεν θα είμαστε ο άγνωστος Χ, θα μας δείξουν ένα μεγαλύτερο σεβασμό και προσοχή. Από την πλευρά μου εγώ θέλω να είμαστε υγιείς και να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό.»

-Το καλύτερο δυνατό τι θα είναι για εσάς; Τι στόχους έχει θέσει η ομάδα γι’ αυτήν την μεγαλύτερη ηλικιακά κατηγορία; «Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη… Είπα θέλουμε το καλύτερο δυνατό και αυτό είναι να παγιωθούμε στις υψηλές θέσεις του Ευρωπαϊκού βόλεϊ, αλλά  και να διεκδικήσουμε τηνπαρουσία μας στο Youth Olympic που είναι την επόμενη χρόνια (περνούν οι 8 πρώτες ευρωπαϊκές ομάδες σύμφωνα με το ranking) καθώς και την πρόκριση μας στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (περνάνε οι 6 πρώτες Ευρωπαϊκές ομάδες).

-Αυτό εμμέσως δείχνει ότι στοχεύουμε την τετράδα, τη ζώνη των μεταλλίων…

«Ο μεγάλος στόχος είναι αυτός. Είναι δύσκολος, αλλά όχι ανέφικτος. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και το ξέρουμε. Το έχουμε συζητήσει με τα κορίτσια και είναι πολύ σημαντικό ότι όλες έχουν φιλοδοξίες τόσο ατομικά όσο και σαν ομάδα. Ο στόχος πάντως για να επιστρέψω στο αρχικό ερώτημα καθορίζεται και θα ξεκαθαρίζει παιχνίδι με παιχνίδι. Κι αυτή ήταν η λογική μας και το περσινό καλοκαίρι»


-Υπάρχουν ομάδες στον όμιλος μας που τις αντιμετωπίσαμε και πέρσι όπως η Τουρκία, η Ουγγαρία κι η Γερμανία, αλλά και ομάδες με τις οποίες δεν έχουμε δώσει κάποιους αγώνες. Η άποψη σας για τον όμιλο γενικότερα ποια είναι;

«Είναι ένας δύσκολος όμιλος, κάτι απολύτως λογικό αφού μιλάμε για τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με καλές ομάδες που έχουν επιτυχίες σε αυτές τις ηλικίες. Ομάδες από χώρε με αθλητική υποδομή  και με ανεπτυγμένη την κουλτούρα του βόλεϊ. Μόνο με την Πολωνία και τη Λιθουανία δεν έχουμε παίξει τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα είναι ένας ενδιαφέρων όμιλος»

 

Η προετοιμασία ξεκίνησε από τη Νεμέα πριν από δύο εβδομάδες και πλέον βρίσκεται στην Κρήτη. Πως έχουν κυλήσει τα πράγματα; «Θα θέλαμε να είχαμε άλλη μία εβδομάδα, αλλά το γεγονός ότι γίνεται νωρίς το τουρνουά σε συνδυασμό με τις μαθητικές εξετάσεις δεν μας το επέτρεψε. Σε γενικές γραμμές όμως κύλησε ομαλά με τα γνωστά προβληματάκια που υπάρχουν σε κάθε προετοιμασία αλλά ευτυχώς δεν ήταν κάτι σοβαρό και όλες οι αθλήτριες είναι σε καλή κατάσταση. Θέλω για μία ακόμη φορά να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στην πόλη της Νεμέας, στον Δήμαρχο Κωνσταντίνος Φρούσιο, στον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Ρογκάκη και σε όλους τους ανθρώπους εκεί που για μία ακόμη φορά μας προσέφεραν την καλύτερη δυνατή φιλοξενία. Η Νεμέα είναι ένα γούρικο μέρος για εμάς και πραγματικά το αγαπάμε γιατί και τα παιδιά αισθάνονται ότι είναι σε ένα οικογενειακό περιβάλλον. Είμαστε απομονωμένοι καθώς η εστία είναι λίγο έξω από την πόλη, το γήπεδο είναι ακριβώς δίπλα και καθημερινά νιώθουμε την στήριξη όλων»


-Σ’ αυτές τις πρώτες ημέρες παραμονής στην Κρήτη έχετε την αίσθηση ότι ο κόσμος θα είναι στο πλευρό της ομάδας; «Από την πρώτη στιγμή που έφτασε η αποστολή αντιλαμβανόμαστε την προσμονή που υπάρχει εδώ στο Ηράκλειο, αλλά και σε όλη την Κρήτη όπου αγαπούν το βόλεϊ. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι η πρώτη αναπτυξιακή διοργάνωση τέτοιου επιπέδου που θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα μετά από 30 χρόνια. Το γήπεδο είναι εξαιρετικό, ο κλιματισμός που υπάρχει βοηθάει πάρα πολύ και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι αγώνες μας θα ξεκινούν στις 20:30 βοηθά στο να γεμίσει το γήπεδο»




-Θα παίξει ρόλο η έδρα; Φοβόσαστε μήπως αγχωθούν τα κορίτσια; «Θα παίξει ρόλο και θεωρώ ότι θα μας δώσει ρυθμό και ώθηση ο κόσμος. Σίγουρα είναι δίκοπο μαχαίρι και λόγω της ηλικίας, αλλά πιστεύω ότι θα λειτουργήσει θετικά. Το σημαντικό για εμάς είναι ότι παίζουμε με το θέλω και όχι με το πρέπει και αυτό λειτουργεί με δημιουργικό τρόπο.»
-Στις αθλήτριες σας βλέπετε την ίδια δίψα, όρεξη και επιθυμία για να δώσουν συνέχεια στην περσινή τους πορεία;

«Ναι το διακρίνω από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε να δουλεύουμε… Έχουν την ίδια φλόγα για να πάρουμε αυτό που ίσως μας στερήθηκε πέρσι.
Από την άλλη πλευρά βέβαια αντιλαμβανόμαστε ότι για παραμείνεις  στο υψηλό επίπεδο υπάρχει μεγάλη πίεση και πρέπει να διαχειριστείς σωστά  το ‘θέλω’ της επιτυχίας.

Σ’ αυτό το κομμάτι δουλεύουμε πολύ και εκτός γηπέδου μαζί με όλο το σταφ και εδώ βέβαια θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για την τεράστια συμβολή που έχουν. Τους συνεργάτες μου Νίκο Μπουτσουρή,  Γιώτα Κεφαλά την τιμ μάνατζερ Όλγα Χατζηδημητρίο, τον στατιστικολόγο Γιάννη Πριόβολο και τους φυσιοθεραπευτές μας Κώστα Ζουραράκη και Κατερίνα Ποζίδου.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Γιώργο Καραμπέτσο και όλο το ΔΣ της ΕΟΠΕ που έχουν αγκαλιάσει πραγματικά τις εθνικές ομάδες και οι οποίοι δικαιώνονται με τις επιτυχίες που έρχονται τα τελευταία χρόνια, αλλά και τον τεχνικό σύμβουλο των Εθνικών ομάδων Τάκη Καβαλλιεράκη και τον Υπεύθυνο του Αναπτυξιακού Προγράμματος της ΕΟΠΕ Χρήστο Ντόζη που μαζί έχουμε επισκεφθεί όλη την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κάνοντας ανίχνευση και καταγραφή όλων των αθλητών και αθλητριών των αναπτυξιακών ηλικιών».

Για τον Κώστα Γκούντα τι θα είναι επιτυχία σ’ αυτό το τουρνουά; «Για μένα αυτή είναι η 4η παρουσία μου ως Ομοσπονδιακός τεχνικός σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κι αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό στοιχείο. Σίγουρα όμως ο στόχος είναι να κατακτήσουμε ένα μετάλλιο ή να πάρουμε την πρόκριση για την τελική φάση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος

 

 

 

 

 

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ