1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer
13-07-2014 12:54

Στο Νορντχάουζεν για το δεύτερο ματς η Εθνική Γυναικών

Αποστολή ΠΣΑΤ Νορντχάουσεν, Γερμανία: Δήμητρα Πολυχρονοπούλου

Σε μια πόλη, όπου το παρελθόν είναι… ζωγραφισμένο στα κτήρια, εκτός από τα βιβλία της ιστορίας της Γερμανίας, διεξήχθη ο πρώτος αγώνας της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής του Ευρωπαϊκού Λιγκ Γυναικών, με την συμμετοχή της Εθνικής μας ομάδας.
Το μυστηριακό Ντεσάου βρέχεται από τους ποταμούς, Μούλντε και Έλβα στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Σαξωνίας, Άνχαλτ. Έχει πληθυσμό 77.394 κατοίκους (31 Δεκεμβρίου 2006) και εκτείνεται στα 182.81 χμ². Το Ντεσάου πρωτοαναφέρθηκε το 1213 και έγινε σημαντικό κέντρο το 1570, όταν ιδρύθηκε το πριγκιπάτο Άνχαλτ. Το Ντεσάου έγινε η πρωτεύουσα αυτού του κράτους μέσα στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το πριγκιπάτο διαλύθηκε το 1603, αλλά το Ντεσάου παρέμεινε να ευημερεί σαν πόλη και έγινε η πρωτεύουσα του μικρού κράτους Άνχαλτ-Ντεσάου. Όταν το Άνχαλτ αποκαταστάθηκε το 1863, το Ντεσάου έγινε πάλι πρωτεύουσα μέχρι το 1918.

Η πόλη ήταν έδρα τις βιομηχανίας αεροπλάνων Junkers και κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, το 1945 βομβαρδίστηκε από αεροπορικές δυνάμεις και καταστράφηκε το 80% της πόλης και στη συνέχεια αναδομήθηκε από Ανατολικογερμανούς.

Το Ντεσάου είναι διάσημο για την καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική σχολή του Μπάουχαους, την οποία οι ΝΑΖΙ έκλεισαν το 1931, και επαναλειτούργησε το 1986. Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες και σχεδιαστές ήταν καθηγητές στο Ντεσάου στα επόμενα έτη, μεταξύ τους ο Βάλτερ Γκρόπιους, Πάουλ Κλέε και ο Βασίλι Καντίνσκυ. Τα κτίρια περιλαμβάνονται στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.

Μέχρι το 1990 η πόλη ήταν και σημαντικό βιομηχανικό κέντρο της Ανατολικής Γερμανίας. Το Ντεσάου ήταν επίσης ο τόπος γεννήσεως του φιλοσόφου Μωυσή Μέντελσον (1729), και του Λεοπόλδου Α', πρίγκηπα του Άνχαλτ-Ντεσάου (der alte Dessauer). Ένα άλλο αξιοθέατο παγκόσμιας κληρονομιάς είναι το Dessau-Wörlitzer Gartenreich (Βασίλειο κήπων του Ντεσάου-Βέρλιτς), ο τεράστιος κήπος του πρίγκιπα, Λεοπόλδου Γ' του Άνχαλτ-Ντεσάου από το 1750. Είναι ο μεγαλύτερος κήπος αυτού του τύπου στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Το Σάββατο όμως η ελληνική αποστολή μετέβηκε στο Νορντχάουσεν, όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος αγώνας της 6ης αγωνιστικής του Ευρωπαϊκού Λιγκ, με την «αυλαία» να πέφτει για φέτος για την «γαλανόλευκη».

Το Νορντχάουσεν είναι πόλη στο κρατίδιο της Θουριγκίας, έχει πληθυσμό 41.926 (μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012) και βρίσκεται περίπου 60χλμ βόρεια από το Έρφουρτ, 80χλμ δυτικά από το Χάλε, 85χλμ νότια από το Μπραουσβάιγκ και 60χλμ ανατολικά από το Γκέτινγκεν.

Η πόλη βρίσκεται στο Ζόργκε ποταμό, παραπόταμο του ποταμού Χέλμε, μέσα στην εύφορη περιοχή της «Goldene Aue» (χρυσή κοίτη πλημμυρών) στο νότιο άκρο των βουνών Χαρτζ.
Στο Νορντχάουσεν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, λειτούργησε στρατόπεδο συγκέντρωσης, το Μιτελμπάου-Ντόρα, όπου κατασκευάζονταν πύραυλοι V2 και «ιπτάμενες» βόμβες V1.

Οι αιχμάλωτοι αναγκάζονταν να δουλεύουν σε ένα τούνελ, όπου κοιμόντουσαν και δεν έβγαιναν ποτέ. Πάνω από 30.000 πέθαναν από τις άθλιες συνθήκες, και σήμερα έχει ανακατασκευαστεί ένα σημείο του τούνελ, ενώ υπάρχει μουσείο και μνημείο. Τον Απρίλιο του 1945 σχεδόν ολόκληρη η πόλη ισοπεδώθηκε από βομβαρδισμούς αεροπορικών δυνάμεων, που κόστισε τη ζωή περίπου του 20% του πληθυσμού, και οδήγησε στην καταστροφή των σημαντικότερων ιστορικών κτηρίων. Το Νορντχάουσεν έγινε η πόλη που καταστράφηκε περισσότερο στην Θουριγκία κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, και συγκεκριμένα αφού είχε τελειώσει !

Από εκεί και πέρα το Νορντχάουσεν ήταν κάποτε γνωστό για την καπνοβιομηχανία του, ενώ σήμερα παρασκευάζει λικέρ από καλαμπόκι.
Τέλος η πόλη είναι το… πέρασμα για τουρίστες που θέλουν να ταξιδεύσουν ανάμεσα από τα βουνά Χαρτζ, καθώς είναι η αφετηρία σιδηροδρομικών σταθμών.

Αφήστε το σχόλιό σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία (*). Σχόλια με κώδικα HTML, greeklish, κεφαλαία και υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

Find us on Facebook

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ